Ring oss : +46 (0)8 658 44 00

Marketing Automation

Vår syn på Marketing Automation

MA Stats

Dina kunder har ändrat sitt köpbeteende. Med hjälp av framförallt sök och sociala medier utbildar de sig själva – och nu är det dem som hittar sina säljare. De vill inte bli störda av säljare när de inte har behov – de vill kunna informera sig och först bli uppringda när de är redo för att köpa.

Marketing Automation handlar om att möta och supportera era kunder i deras köpprocess. Verktygen ni använder er av är dels er befintliga webb integrerad med Eloqua, och om möjligt,  ert CRM system.

Hur funkar Marketing Automation?

Det är ganska enkelt. Idag är en webbsökning det absolut vanligaste sättet att börja leta efter en produkt eller tjänst. Det spelar ingen roll om det är konsumentvaror, B2C eller handel mellan företag, B2B. Och det är där våran gemensamma resa kan börja. Det går nämligen att följa kundens resa på nätet från den första sökningen till det slutgiltiga köpet. Och inte nog med det. Ett modernt företag tar sig också friheten att informera kunden lite på vägen och ge henne råd och tips runt köpet. Det kan vara på nätet, i mailboxen, som sms eller kanske i en specifik app i mobilen. OM kunden efterfrågar denna information. Fråga först.

Profilering & teknik

Tekniken bakom bygger bl.a. på att man genom IP-adresser identifierar företag, land eller branch. Med hjälp av webbstatistik lär sig systemet vad den som söker är intresserad av, exempelvis utifrån vilka landningssidor som besöks, och i vilken ordning. Efter hand skapas en profil. När du som besökare anmäler dig till ett nyhetsbrev, laddar ner ett whitepaper eller påbörjar ett köp, kopplas namn, e-post och/eller telefonnummer till profilen. Det går också sedan att byta meriformation mot rabatter, erbjudanden eller fri frakt. Här kan besökaren få “gilla”, kommentera, betygsätta eller kanske utvärdera en produkt eller tjänst. Det går också bra att låta kunden/besökaren aktivt välja vilken typ av budskap han/hon verkligen vill ta emot, s.k. “Opt-in”.

Här finns alltså möjlighet till en win-win situation mellan säljare och köpare. Det roliga är att man genom ökad ärlighet och transparens, får alltmer “äkta” kunder, som verkligen uppskattar företagets produkter eller tjänster.

Marketing Automation – Varför just nu?

Varför är det viktigt att se över dagens processer och investera i Marketing Automation? Forskningsinstitut som Gartner, Aberdeen mfl konstaterar bl.a. att:

  • 79 % av alla kunder använder “search” innan de kontaktar säljare
  • Endast 6 % av alla leads följs upp av sälj – 94 % lämnas pga av att sälj anser att de inte är kvalificerade
  • 80 % av dessa “lämnade” leads kommer att köpa av någon inom 24 månader
  • 92 % av alla marknadsaktiviteter har fel timing i förhållande till kundens köpprocess
  • 72 % av säljarnas tid läggs på kunder som inte är köpmogna
  • 38 % av säljtid läggs på att hitta “egna” leads
  • Köpare menar att 75 % av säljmöten ger inget eller endast lite värde
  • Säljprocessen har blivit 22 % längre jämfört med för 5 år sedan
Scroll to Top